Dit kun je doen tegen wintertenen

Dit kun je doen tegen wintertenen

Yoana Gaydova

Opgezwollen tenen, rode verkleuringen aan de huid en heel veel jeuk of zelfs pijn. Grote kans dat je last hebt van wintertenen. Gelukkig kun je er iets tegen doen!

Wat zijn wintertenen?

De naam zegt het al. Wintertenen komen het meest voor in de periode tússen het voorjaar en de herfst. In deze koude en vochtige najaarsmaanden worden je uitstekende lichaamsdelen die licht doorbloed zijn, zoals handen  tenen, oren en je neus, vaak blootgesteld aan het gure weer. Vooral in gebieden waar de lucht vochtig is en waar het veel waait, geleidt kou goed. Logisch dus dat we in Nederland veel met wintertenen te maken hebben. Maar wat zijn wintertenen nu precies? Door temperatuurwisselingen, bijvoorbeeld door van buiten naar binnen – waar het warm is – te gaan, verwijden en vernauwen je kleine bloedvaten zich automatisch om warmte in je huid vast te houden. Wie last heeft van wintertenen, heeft last van een verstoord mechanisme. De grote vaatjes in je middelste huidlaag – de lederhuid – vernauwen zich, maar de kleine haarvaatjes gedragen zich opeens tegenovergesteld: die gaan verwijden. Het bloed stroomt niet goed door, waardoor er stuwing of een tekort aan zuurstof in de huid ontstaat. Het gevolg zijn licht beschadigde of ontstoken bloedvaatjes. Je huid ziet blauw, rood of paars, zwelt op en gaat jeuken of zelfs pijn doen. Je voeten zijn niet in optimale conditie.

Hoe voorkom je wintertenen?

Wintertenen kunnen erfelijk bepaald zijn. Als familieleden er last van hebben, heb je een grote kans dat je er zelf ook mee te maken krijgt. Ook kunnen hormonen meespelen of het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals bètablokkers. Je voorkomt wintertenen door goede schoenen te dragen die niet knellen. Het is ook belangrijk om je voeten te bewegen, bijvoorbeeld door te sporten, om dikke, wollen sokken te dragen en om de ruimtes waar je langere tijd verblijft, goed te verwarmen.
Heb je toch eenmaal wintertenen te pakken, dan is het belangrijk aandacht te besteden aan je voeten. Bijvoorbeeld door ze elke dag in te smeren met een dikke laag voetencrème. Chapped Skin Foot Cream bevat voedende ingrediënten die de beschadigde en droge huid helpt herstellen. Het verzacht je huid, maar belangrijker: het stimuleert je bloedcirculatie.
Daily Protection Foot Cream werkt juist verkoelend en kalmerend, perfect voor die plekken die zijn opgezwollen of beschadigd. Het toegevoegde menthol werkt verkoelend, kalmerend en vermindert jeuk en pijn.

 

Tips tegen wintertenen

  1. Beperk de snelle overgang tussen kou en warmte. Zodra je voeten te snel opwarmen neemt de zwelling toe en dat zorgt weer voor meer jeuk en pijn. Dus niet doen: meteen in een heet bad plonzen. Wel doen: laat je voeten langzaam op temperatuur komen.
  2. Ga niet slapen met sokken aan. Buiten dat het niet helpt tegen wintertenen, is het niet hygiënisch. Je voeten kunnen niet genoeg ademen, gaan broeien, waardoor schimmels, eczeem of kloven op de loer liggen.
  3. Probeer niet te krabben. Voor je het weet, haal je je huid open met wondjes, ontstekingen of een bacterie tot gevolg.

laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.