Witte vlekken op nagels: oorzaken, behandeling en preventie

Witte vlekken op nagels: oorzaken, behandeling en preventie

Veel mensen hebben witte vlekken op de nagels en vragen zich af hoe dit komt. Deze vlekken, ook wel bekend als leukonychia, zijn meestal onschadelijk en duiden niet op een onderliggende medische aandoening.

Witte vlekken op nagels kunnen als onaantrekkelijk worden ervaren en veroorzaken zelf angst bij sommige mensen. In deze blogpost zullen we de oorzaken van witte vlekken op de nagels, behandelingsopties bespreken en de strategieën verkennen leukonychia voorkomen.

 

Wat veroorzaakt witte vlekken op nagels?

Er zijn verschillende oorzaken waarom je witte vlekken op je nagels kunt hebben. De meest voorkomende oorzaken hiervoor zijn:

Letsel

Een van de meest voorkomende oorzaken van witte vlekken op nagels is trauma of letsel aan de nagelbed. Dit kan gebeuren door een plotselinge impact, zoals het dichtslaan van je vingers in een deur,of repetitieve acties, zoals typen of een instrument bespelen. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Voedingsdeficiënties

Witte vlekken op nagels kunnen ook een teken zijn van voedingsdeficiënties, zoals zink, calcium of ijzer. Onvoldoende inname van deze voedingsstoffen kan de groei en ontwikkeling van nagels beïnvloeden.

Schimmelinfecties

Schimmelinfecties zoals onychomycose kunnen ook witte vlekken op nagels veroorzaken. Dit is waarschijnlijker bij mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben of de handen en voeten vaak blootstellen aan vocht.

Allergische reacties

Tot slot kunnen eventuele allergische reacties op bepaalde chemicaliën die in nagellakken, zepen of lotions ook leiden tot de vorming van witte vlekken op nagels.

Hoe behandel je witte vlekken op nagels?

Nu dat we weten hoe we aan witte vlekken op nagels komen, rest enkel nog de vraag ”hoe komen we ervan?”. Oftewel, hoe behandel je witte vlekken op nagels?

Onze tip? Wacht het af. In de meeste gevallen zullen witte vlekken op nagels vanzelf verdwijnen naarmate de nagel groeit. Dit kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van hoe snel je nagels groeien.

Gebruik een nagelverharder

Mocht het nagelprobleem niet over gaan, raden we je aan om een nagelverharder te gebruiken. Deze bevatten o.a.  calcium, vitamine E en biotine, die je nagels versterken en voorkomen dat er in de toekomst witte vlekken ontstaan.

Er zijn verschillende Herome nagelverzorgingsproducten die vitamine E bevatten, zoals de Nail Hardener Sensitive, Hydrating Nail Gel, Exit Damaged Nails en Nourishing Nail Oil, ook zijn sommige Herome nagellakken verrijkt met calcium.

Antischimmelmedicijnen

Mocht een nagelverharder het probleem niet kunnen oplossen voor je, kan het zijn dat de witte vlekken worden veroorzaakt door een schimmelinfectie.

In dat geval is het wijs om je arts te raadplegen. Hij of zij kan een specifieke antischimmelmedicijn voorschrijven om van de witte vlekken op je nagels te komen.

Hoe voorkom je witte vlekken op nagels?

Voorkomen is absoluut beter dan genezen en daarom ook de vraag: hoe voorkom je witte vlekken op je nagels. Dit zijn onze drie tips:

  1. Bescherm je nagels: Bescherm je nagels tegen trauma of letsel door handschoenen te dragen tijdens huishoudelijke taken of het spelen van sporten.
  2. Eet een gebalanceerd dieet: Zorg ervoor dat je een gebalanceerd dieet consumeert dat voldoende hoeveelheden zink, calcium en ijzer bevat.
  3. Houd je nagels schoon en droog: Houd je nagels schoon en droog om schimmelinfecties te voorkomen. Vermijd het weken van je nagels in water gedurende lange periodes.

Wanneer moet je een arts raadplegen voor witte vlekken op nagels?

Als je veranderingen in de kleur of textuur van je nagels opmerkt, of als je witte vlekken op je nagels hebt die niet weggaan, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Ze kunnen onderzoeken of er eventuele onderliggende medische aandoeningen zijn die de witte vlekken kunnen veroorzaken.

Witte vlekken zijn normaal

Tot slot zijn witte vlekken op nagels een veelvoorkomende cosmetische zorg, maar meestal onschadelijk. Het kan de beste overkomen, dus maak je niet direct al teveel zorgen, maar geef het wel de aandacht dat het verdiend.

Witte vlekken kunnen een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in je nagels.

Door het volgen van de juiste nagelverzorgingstechnieken, het eten van een gebalanceerd dieet en het beschermen van je nagels tegen letsel, kun je witte vlekken op nagels voorkomen en je nagels gezond en sterk houden. 

laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.