Subunguaal Hematoom: Bloeduitstorting of Blauwe Nagel

Subunguaal Hematoom: Bloeduitstorting of Blauwe Nagel

Een subunguaal hematoom, ook wel bekend als een bloeduitstorting onder de nagel of een blauwe nagel, is een veelvoorkomende aandoening waarbij er bloeding optreedt onder het nagelbed. Een subunguaal hematoom ontstaat meestal door een directe verwonding aan de nagel. Zoals wanneer je je vinger tussen een deur klemt, een zwaar voorwerp op je teen laat vallen of intensief sport waarbij je nagels tegen je schoenen schuren.

Hoewel de naam misschien wat medisch en intimiderend klinkt, hebben veel mensen gedurende hun leven wel eens te maken gehad met deze aandoening. De aanblik van een donkerpaarse of zwarte vlek onder de nagel kan behoorlijk verontrustend zijn, maar gelukkig is een bloeduitstorting onder de nagel meestal niet ernstig. De pijn die ermee gepaard gaat, wordt veroorzaakt door de druk van het bloed dat zich ophoopt onder de nagel. 

In deze blogpost gaan we dieper in op het fenomeen van een subunguaal hematoom, bespreken we de oorzaken ervan, effectieve preventiestrategieën en diverse behandelopties.

 

Wat is een subunguaal hematoom?

Een subunguaal hematoom ontstaat wanneer er bloed zich ophoopt onder de nagel, wat leidt tot verkleuring en pijn. Herkenbare symptomen zijn een donkerrode of paarse verkleuring van de aangetaste nagel, kloppende pijn en mogelijk zwelling in het omliggende gebied. Deze aandoening ontstaat door schade aan de bloedvaten onder de nagel, waardoor er bloeding optreedt die vast blijft zitten tussen het nagelbed en de nagelplaat.

Oorzaken van een subunguaal hematoom

Maar hoe ontstaat zo’n pijnlijke, donkere vlek eigenlijk onder je nagel? Hoewel het op het eerste gezicht misschien lijkt alsof je je nagel flink hebt gestoten (wat vaak ook het geval is), zijn er verschillende oorzaken die tot deze aandoening kunnen leiden. Hieronder 3 oorzaken van een subunguaal hematoom:

1. Trauma of nagelverwondingen

Wanneer je je vinger stoot of je nagel ongelukkig raakt, zoals bij het misslaan met een hamer of het te snel dichtslaan van een autodeur, kan dit leiden tot een directe verwonding van de nagel. Dit soort trauma en/of nagelverwondingen kunnen resulteren in een abrupte bloeding onder de nagel en uiteindelijk in een subunguaal hematoom.

2. Vingerbeknelling of kneuzing

Niet alle nagelverwondingen zijn het gevolg van een directe klap of stoot. Het langdurig beknellen van je vinger, bijvoorbeeld door er een zwaar voorwerp op te laten vallen of door de vinger ergens tussen te krijgen, kan ook schade toebrengen. Deze langzamere vorm van trauma kan leiden tot een bloeding en uiteindelijk tot de vorming van een subunguaal hematoom.

3. Herhaalde druk of wrijving op de nagel

Niet alle subunguale hematomen ontstaan door een plotseling trauma. Bij sommige activiteiten, zoals het spelen van bepaalde muziekinstrumenten of bepaalde beroepen waarbij constante en herhaalde druk op de vingertoppen wordt uitgeoefend, kan er langzaam schade optreden. Ook het dragen van te strakke schoenen, vooral bij activiteiten zoals hardlopen, kan leiden tot herhaalde wrijving en druk op teennagels.

 

Preventie van een subunguaal hematoom

Op dit moment kunnen we gerust concluderen dat een subunguaal hematoom zowel pijnlijk als ontsierend zijn. Terwijl deze blauwe plek onder de nagel in sommige gevallen onvermijdelijk lijkt, zijn er toch preventieve maatregelen die je kunt nemen om het risico op deze vervelende aandoening te verminderen.

Bescherm je handen en vingers: Draag handschoenen tijdens activiteiten waarbij er een risico op letsel is en maak gebruik van geschikte beschermende uitrusting.

Goede nagelverzorging: Knip regelmatig je nagels en vermijd het bijten of pulken aan de nagels, aangezien dit het nagelbed kan verzwakken. Voor degenen die worstelen met nagelbijten, biedt Herome Bye Bite een speciale formule die helpt nagelbijten te voorkomen en deze gewoonte af te leren.

Bekijk ook eens de onderstaande video over de Herome Bye Bite:

Kies geschikte schoenen: Kies goed passende schoenen die voldoende ruimte bieden voor je tenen om overmatige druk op de teennagels te voorkomen.

Tip: ga voor hardloopschoenen langs bij de specialist om je voeten op te meten, deze schoenen draag je namelijk vaak ruim een maat groter.

Behandeling van een subunguaal hematoom

Mocht het kwaad al zijn geschied, geen paniek! Gelukkig zijn er diverse behandelopties beschikbaar, zowel voor thuis als in medische settings. Hierbij twee verschillende behandelopties voor een subunguaal hematoom, namelijk:

1. Thuisbehandeling en zelfzorg

Wat kan jezelf doen om van een bloedstorting onder nagel af te komen? Begin bij het aanbrengen van koude kompressen, het omhooghouden van de hand of voet om zwelling te verminderen en het gebruik van bij de drogist verkrijgbare pijnstillers kunnen helpen bij het verlichten van ongemak.

2. Medische ingrepen

In ernstige gevallen raden we je aan om een zorgverlener in te lichten. Die kan helpen het opgehoopte bloed af te voeren om druk en pijn te verlichten. Je kan overwegen om chirurgische de nagel te laten verwijderen of te kiezen voor een laserbehandeling als de pijn aanhoudt of er sprake is van nagelafwijking.

Professionele hulp bij een subunguaal hematoom

Als je ernstige of verergerende pijn ervaart of tekenen van infectie opmerkt, is het essentieel om tijdig een dokter of zorgverlener te raadplegen. Zij kunnen een juiste evaluatie uitvoeren en het meest geschikte behandelplan voor jouw situatie aanbevelen.

Voorkom bloedstorting onder de nagel met Herome

Door de oorzaken te begrijpen, preventieve maatregelen te nemen en op de hoogte te zijn van de beschikbare behandelopties, kun je een subunguaal hematoom effectief behandelen en het genezingsproces bevorderen. Voeg de nagelverzorgingsroutine toe met nagelverharders of nagelriemolie van Herome Cosmetics voor sterkere en gezondere nagels.

Door de nagels goed te verzorgen en medische hulp te zoeken wanneer nodig, kan de impact van subunguaal hematomas op het dagelijks leven worden geminimaliseerd.

En, onthoud: je nagelgezondheid is belangrijk, dus blijf op de hoogte en onderneem proactieve stappen op het gebied van preventie en behandeling.

laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.