Heb jij gezonde nagels? Wat nagels over je gezondheid zeggen

Heb jij gezonde nagels? Wat nagels over je gezondheid zeggen

Yoana Gaydova

Je nagels zijn niet alleen een uitdrukking van schoonheid of zelfexpressie, maar ook een handig hulpmiddel om je gezondheid te beoordelen. Gezonde nagels zijn glad, zonder putjes of groeven, en hebben een consistente, egale kleur. Echter, elke afwijking in hoe ze eruitzien, kan een teken zijn dat er iets niet helemaal in balans is in je lichaam.

Laten we eerst eens kijken hoe normale, gezonde nagels eruitzien. Ze zijn meestal glad, zonder deukjes of beschadigingen, en overal dezelfde kleur. Maar als je veranderingen in de textuur of kleur van je nagels ziet, kan dat een manier van je lichaam zijn om te vertellen dat er iets niet klopt.

Bleke Nagels

Heb je ooit gemerkt dat je nagels bleker zijn dan normaal? Dit kan belangrijker zijn dan je denkt. Bleke nagels kunnen betekenen dat je bloedarmoede hebt, waarbij je lichaam niet genoeg rode bloedcellen heeft om zuurstof effectief te vervoeren. Het kan ook wijzen op leverziekte of een gebrek aan de juiste voedingsstoffen. Als je nagels een lange tijd bleek blijven, is het misschien een goed idee om met een dokter te praten.

Gele Nagels

Gele nagels zijn iets wat velen van ons misschien al eens gezien hebben.  Ook kunnen gele nagels komen door een nagelinfectie. Ze kunnen ook wijzen op ernstige gezondheidsproblemen zoals problemen met de longen, diabetes of problemen met het lymfesysteem. Als je nagels geel blijven en niet terug naar normaal gaan, is het belangrijk om een gezondheidsprofessional te zien.

Blauwe Nagels

Als je nagels een blauwe tint hebben, kan dat betekenen dat je lichaam niet genoeg zuurstof krijgt. Dit kan door ademhalingsproblemen (zoals problemen met je longen) of hartproblemen komen. Als je nagels blauw worden en je ademhalingsproblemen hebt, zoek dan meteen medische hulp.

Gerimpelde Nagels of Putjesnagels

Nagels die gerimpeld zijn of putjes hebben, kunnen je iets vertellen over psoriasis, een aandoening waarbij je immuunsysteem per ongeluk gezonde huid aanvalt. Het kan je huid vlekkerig maken en ook je nagels aantasten. Let ook op veranderingen in je huid als je dit soort veranderingen in je nagels opmerkt.

Broze of Gespleten Nagels

Breken je nagels gemakkelijk? Dit kan een aanwijzing zijn voor hypothyreoïdie, waarbij je schildklier niet actief genoeg is. Deze klier regelt je stofwisseling. Als het niet goed werkt, kun je je moe voelen, gewicht aankomen, haar verliezen, en zwakke nagels hebben. Voedingsdeficiënties, zoals niet genoeg vitamine C of biotine hebben, kunnen je nagels ook broos maken.

Donkere Strepen of Pijnlijke Groei

Dit is een belangrijke om in de gaten te houden. Als je donkere lijnen onder je nagels ziet of een pijnlijke groei hebt, kan dit een teken zijn van melanoom, een zeer ernstig type huidkanker. Het is het beste om elke donkere lijn of ongebruikelijke groei meteen door een dokter te laten controleren om serieuze problemen uit te sluiten.

Gezonde nagels

Je nagels zijn meer dan een middel om er mooi uit te zien - ze zijn ook indicatoren van je gezondheid. Door aandacht te besteden aan de tekenen die ze tonen, kun je mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen en overleggen met gezondheidsprofessionals om optimale gezondheid te verzekeren.

Houd een regelmatige controle van je nagels als onderdeel van je gezondheidsbeoordelingen, en zorg dat ze gevoed en goed verzorgd worden met onze gespecialiseerde nagel- en handverzorgingsproducten van Herome!

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.